Miten löytää arvobetsaamisen kohteita nettivedonlyönnissä?

Arvobetsaaminen eli value betting, oletko kuullut siitä? Se on nettivedonlyöntiin liittyvä strategia muiden strategioiden joukossa. Kaiken pointtina on pyrkiä löytämään tarjonnasta sellaisia kohteita, joiden kertoimet ilmoitetaan vedonlyöntiyhtiöiden arvioimia todennäköisyyksiä korkeammiksi. Siinä mielessä ne ovat siis arvokkaita.

Arvobetsaamisen ydinajatus on siis suhteellisen simppeli: lyö vetoa vain silloin, kun olet arvioinut kohteen todennäköisyyden suuremmaksi, kuin mitä vedonlyöntiyhtiö omissa kertoimissaan antaa ymmärtää. Tämä arviointi vaatii napakkaa analyysiä ja paljon tietoa: on tiedettävä, mitä on tekemässä. Tässä jutussa autamme sinut alkuun.

Tilastojen ja tiedon hyödyntäminen

Ensimmäisenä tämä: ei ole tilastoja, joita ei kannattaisi hyödyntää. Ei dataa, jota ei kannattaisi etsiä. Kisatulosten, pelaajatilastojen ja tiimien suorituskyvyn erittäin huolellista tarkastelua ei voi koskaan painottaa liikaa. Tilastot – nehän voivat joskus olla vaikutukseltaan suorastaan maagisia. Tilastotieteilijäksi ei kuitenkaan tarvitse opiskella alusta lähtien, sillä hommaa helpottavat monet valmiit jutut. Tässä hommassa voi nimittäin käyttää erilaisia valmiita analysointijuttuja, vaikkapa ihan vaan Exceliä tai sitten tilastoanalyysiohjelmia. Jo niillä onnistuu tiedon tarkempi analysointi ja visualisointi aika hyvin.

Löytyy myös edistyneempiä versioita. Supertyökaluja ovat vaikkapa regressiomallit tai koneoppiminen. Esimerkiksi jalkapallo – siinä voisi analysoida keskimääräisiä maalimääriä joukkueiden kesken tai odotusarvoja maaleille. Muitakin suorituskykymittareita löytyy, jos jaksaa etsiä. Ja yleensäkin kannattaa tutustua nettivedonlyöntiin antaumuksella; sen voi tehdä esimerkiksi https://www.oddsnet.com/oddsbonuser -sivustolla.

Kertoimien vertailu huolella

Toinen askel arvobetsaamisessa on kertoimien vertailu eri vedonlyöntisivustoilla. Eri sivustot tarjoavat erilaisia kertoimia samoille kohteille. Näiden erojen hyödyntäminen voikin olla erittäin tuottoisaa arvobetsaajalle. Sivustoista, jotka vertailevat kertoimia puolestasi, löytyy netistä pilvin pimein.

Kertoimia vertailemalla ei kuitenkaan pötkitä pitkälle. Pitäisi muistaa myös tarkastella taustatekijöitä. Jos vaikka löytäisi kohteen, jossa kerroin on selkeästi korkeampi yhdellä sivustolla, se voisi olla merkki arvobetsauskohteesta. Tällainen tilanne – miten se syntyy? No, vaikkapa virhearviosta, jonka tekee joku vedonlyöntiyhtiö. Tai tapahtuu äkkimuutos kohteen olosuhteissa. Mitä ne voivat olla? Esimerkiksi loukkaantumiset tai nopeasti muuttuneet sääolosuhteet/ennusteet voisivat olla äkkimuutoksia.

Asiantuntijoita ja analyysejä

Kolmas hyvä tapa löytää arvobetsaamisen kohteita olisi seurata asiantuntevia vedonlyöntisivustoja, blogeja ja foorumeita. Taitavat arvobetsaajat eivät malta pitää taktiikoitaan itsellään, vaan tykkäävät jakaa osaamistaan muillekin. Heidän analyysejaan ja vinkkejään verkossa ei kannata sivuuttaa. Niistä voi saada yllättävää hyötyä omiin juttuihin. Sellainen simppeli fakta on kuitenkin olemassa, että mikä tahansa analyysi ei tee sinusta taitavaa arvobetsaajaa. Googleta useampia betsaajia ja lueskele enemmän kuin vain yhden tyypin juttuja.

Paina mieleen nimet Betfair, Pinnacle ja Oddschecker. Arvokasta tietoa ja analyysejä kaikille asiasta kiinnostuneille. Myös vedonlyöntifoorumeihin, kuten Redditin vedonlyöntiryhmiin, voi mennä mukaan. Näissä yhteisöissä jaetaan tietoa kaikesta mahdollisesta. Kiihkeitä keskusteluja, mutta myös asiatietoa. Pinnacle on nimekäs vedonlyöntisivusto erittäin kilpailukykyisine kertoimineen ja suurine panosrajoineen. Erittäin suosittu erityisesti kokeneiden vedonlyöjien keskuudessa. Redditissä on vaikka mitä vedonlyöntiin keskittyviä yhteisöjä, kuten nämä: /r/sportsbook, /r/Betting ja /r/soccerbetting.

Vedonlyöntimarkkinoiden ymmärtäminen

Markkinoita ymmärtämättä ei voi lähteä lyömään vetoa. Kun ymmärtää markkinat, sitten vasta voi asettaa panoksia eri kohteisiin, markkinoiden mukaan. Koko vedonlyöntibisnes on ikään kuin yhtä markkinaa. Nettivedonlyönnissä vedonlyöntiyhtiöt tai vedonlyöntipörssit tarjoavat kertoimia näille markkinoiden kohteille. Staattisia nämä kertoimet eivät ole. Niiden ominaisuuksiin kuuluu jatkuva muuttuminen markkinoiden reaktioiden mukaan.

Vedonlyöntiyhtiöt ottavat huomioon myös oman voittomarginaalinsa, sehän kuuluu markkinatalouteen. Vedonlyöjä asettaa panoksia, ja kertoimet voivat muuttua markkinoiden tasapainottaminen tavoitteenaan.

Mistä tuntee taitavan taktikoijan? Taitava taktikoija seuraa, milloin tapahtuu isoja asioita. Käykö niin, että johonkin tiettyyn kohteeseen asetetaan isosti panoksia? Taktikoija ymmärtää, että ammattimaisesti toimivat vedonlyöjät tai muut expertit ovat löytäneet jotain. Ehkä arvokohteen? Jos iso summa rahaa menee lyhyessä ajassa tiettyyn kohteeseen, vedonlyöntiyhtiöt voivat alkaa säätämään. Kertoimia säädetään pikavauhtia tasapainottamaan riskiä.

Taitavista taitavin taktikoija voisi esimerkiksi huomata, että Real Madridin voitolle on asetettu isosti rahaa. Mistä tämä voisi olla merkki, pohtii taktikoija. Ehkä siitä, että ammattivedonlyöjät pitävät Real Madridia aliarvostettuna joukkueena ja odottavat heidän voittavan. Taktikoija tietää kuitenkin, että vedonlyöntiyhtiöt saattavat reagoida tähän laskemalla Real Madridin voiton kertoimia ja nostamalla Manchester Cityn kertoimia.

Taitavaa taktikointia siis tarvitaan. Markkinoiden liikkeitä ja uutisia ei voi jättää huomioimatta. Pitää nähdä, milloin kertoimet ovat muuttuneet merkittävästi. Pitää sisäistää, mistä syystä näin on tapahtunut. Tämä kaikki on tehtävä ja sisäistettävä ennen kuin kertoimet muuttuvat uudelleen.

Oman vedonlyöntitilaston pitäminen

Oman vedonlyöntitilaston pitäminen on tärkeä työkalu arvobetsaamisessa. Tämä tarkoittaa ihan kaikkien vetojen kirjaamista ylös, mukaan lukien panokset, kertoimet, tulokset ja mahdolliset voitot tai tappiot. Tilastojen avulla voi sitten jälkikäteen analysoida omaa suoritustaan. Missä olisi kehityttävä, ja mikä taas alkaa jo sujumaan?

Omien tilastojen avulla voi myös tunnistaa, mitkä strategiat ja lajit ovat pystyneet tuottamaan parhaiten. Sitten voi keskittää halutessaan vedonlyöntiään ennen kaikkea niihin.

Psykologisen silmän merkitys

Psykologia liittyy moneen asiaan, niin myös tähän. Kun pelataan, mukana on aina aimo annos tunteita, merkityksiä ja esimerkiksi tiedostamatonta käyttäytymistä. Tähän on siis hyvä paneutua. Mieti siis, mitkä voisivat olla omia psykologisia esteitäsi pelaamisessa?  Oletko esimerkiksi ajatellut, että jotkut tietyt haasteet voisivatkin johtua esimerkiksi liiallisesta itseluottamuksesta, mahdottoman jahtaamisesta ja huonoista tunneperäisistä päätöksistä. Jos näitä tai muita huonoja käyttäytymismalleja alkaa huomata itsessään, voisi olla hyvä kokeilla toimia toisin.

Rajojen asettaminen voi olla keino hallita näitä psykologisia juttuja. Mitä se tarkoittaa?  Sitä, että on valmis laittamaan selkeitä limiittejä itselleen. Panoskoon määrittäminen ja tappiorajojen asettaminen – siinäpä esimerkiksi kaksi harkinnan arvoista asiaa. Niillä voi tulla paljon enemmän menestystä kuin ilman niitä. Niin vaikeaa kuin se voikin olla uskoa. Säännölliset tauot – toinen asia, jota ei ehkä ensimmäisenä tule ajatelleeksi. Ja niin helppo tapa. Taukojen aikana voi aina hengähtää. Samalla selkenevät myös ajatukset. Omaa suoritustaan voi arvioida kriittisesti. Tuliko tehtyä jotain typeriä päätöksiä? Onko arvobetsaamisessa mitään järkeä, vai kannattaisiko kenties välillä kokeilla jotain muuta? Tauon jälkeen ihminen on aina hivenen viisaampi.

Esimerkki: arvobetsaamista Mestareiden liigassa

Otetaanpa käsittelyyn esimerkkitapaus, joka näyttää, miten tilastot ja data otetaan superkäyttöön. Tässä taktiikassa vertaillaan siis kertoimia ja arvioidaan todennäköisyyksiä. Näin päästään käsiksi arvobetsaamisen kohteisiin Mestareiden liigassa. Avainsana on systemaattisuus. Käytössä on oltava hyvin perusteltuja menetelmiä, kun lähdetään tähän puuhaan. Vain tällä tavalla päästään tuloksiin.

Tässä esimerkkitapauksessa lähdetään olettamuksesta, että sinä haluat lyödä vetoa ottelusta Real Madrid vastaan Manchester City. Ensin tutkit joukkueiden viimeaikaiset suoritukset, loukkaantumistilanteet, koti- ja vieraspelitilastot sekä keskinäiset kohtaamiset. Tilanne voisi olla esimerkiksi tämä:

  • Real Madrid: Voittanut 4 viimeisestä 5 ottelustaan, kotona vahva, keskimäärin 2.1 maalia per ottelu.
  • Manchester City: Voittanut 3 viimeisestä 5 ottelustaan, vieraskentällä hieman heikompi, keskimäärin 1.8 maalia per ottelu.

Lisäksi huomaat, että Real Madridin avainpelaaja on loukkaantunut ja poissa ottelusta, mikä saattaa vaikuttaa joukkueen suorituskykyyn.

Seuraavaksi alat tutkailemaan kertoimia. Vertailet niitä toisiinsa. Tutkit useiden vedonlyöntisivustojen kertoimia tälle ottelulle ja löydät vaikkapa tällaisia:

  • Vedonlyöntisivusto A: Real Madrid voitto 2.20, tasapeli 3.50, Manchester City voitto 2.80
  • Vedonlyöntisivusto B: Real Madrid voitto 2.15, tasapeli 3.60, Manchester City voitto 2.85
  •  Vedonlyöntisivusto C: Real Madrid voitto 2.25, tasapeli 3.55, Manchester City voitto 2.75

Näet, että kertoimet vaihtelevat hieman eri sivustoilla. Vedonlyöntisivusto C tarjoaa korkeimman kertoimen Real Madridin voitolle (2.25) ja tasapelille (3.55).

Tämän jälkeen lähdet arvioimaan todennäköisyyksiä. Analysoit dataa ja arvioit todennäköisyydet ottelun tuloksille. Oletetaan, että omien laskelmiesi mukaan Real Madridin voiton todennäköisyys olisi 45 %, tasapelin 25 % ja Manchester Cityn voiton 30 %.

Seuraavaksi muuntaisit todennäköisyydet kertoimiksi näin:

  • Real Madrid voitto: 1 / 0.45 = 2.22
  •  Tasapeli: 1 / 0.25 = 4.00
  •  Manchester City voitto: 1 / 0.30 = 3.33

Ja nyt olisi tullut aika löytää arvokohde. Vertaat omia arvioitasi vedonlyöntisivustojen kertoimiin. Huomaat, että vedonlyöntisivusto C tarjoaa korkeampaa kerrointa (2.25) Real Madridin voitolle kuin oma arviosi (2.22). Tämä on pieni ero, mutta se tarkoittaa, että vedonlyöntisivuston tarjoama kerroin on hieman parempi kuin arvioitu todennäköisyys antaisi ymmärtää.

Voit myös nähdä, että tasapelille tarjotaan kerrointa 3.55, kun oma arviosi on 4.00. Tämä ei ole arvokohde, koska vedonlyöntisivuston kerroin on alhaisempi kuin laskettu todennäköisyys.

Nyt tullaan siihen tärkeimpään eli päätöksen tekemiseen. Päätät lyödä vetoa Real Madridin voitolle, koska se on marginaalisesti arvokohde. Panostat järkevän summan, joka perustuu omaan vedonlyöntistrategiaasi ja ennalta laatimaasi budjettiin.

Edessä ovat vielä seuranta ja analysointi. Ottelun jälkeen kirjaat tuloksen ja analysoit vedon lopputuloksen. Jos veto osui, saat voittoa, ja jos ei, kirjaat tappion ja analysoit, mitä olisi voinut tehdä paremmin.

Leave a Reply