Celtic Football Club (Celtic) on ammattimainen jalkapalloseura, joka sijaitsee Glasgow’ssa, Skotlannissa. Se perustettiin vuonna 1887 auttamaan irlantilaista maahanmuuttajaväestöä Glasgow’n itäosassa. Celticilla on rikas historia ja se on saavuttanut lukuisia menestyksiä vuosien varrella. He ovat voittaneet Skotlannin liigan mestaruuden 53 kertaa, mikä tekee heistä yhden Skotlannin menestyneimmistä seuroista. Celticin hienoin kausi oli vuonna 1966-67, kun heistä tuli ensimmäinen brittiläinen joukkue, joka voitti Euroopan Cupin. Seuralla on vahva kannattajajoukko ja se nauttii intohimoisesta kilpailusta Rangersin kanssa, jota kutsutaan vanhaksi kilpailuksi.

Historia Celtic FC: Celtic FC:n perustaminen ja historia

Celtic Football Club perustettiin virallisesti vuonna 1887 East End of Glasgow’ssa, tarkoituksenaan helpottaa köyhyyttä alueella. Jalkapalloseuran perusti irlantilainen Marist Brother Walfrid, jonka inspiraationa toimi Hibernian, toinen jalkapalloseura, joka oli perustettu irlantilaisen väestön toimesta Edinburghissa. Celtic pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa vuonna 1888 Rangersia vastaan ja voitti 5-2. Seura saavutti merkittävää menestystä 1900-luvun alussa, voittaen kuusi peräkkäistä liigamestaruutta ja vakiinnuttaen asemansa Skotlannin jalkapalloilun hallitsevana voimana. Kuitenkin heidän suurimmat saavutuksensa tulivat 1960- ja 1970-luvuilla manageri Jock Steinin johdolla, kun he voittivat peräti yhdeksän peräkkäistä liigamestaruutta ja Euroopan cupin vuonna 1967.

Stadion ja Kannattajat

Celtic FC pelaa kotiottelunsa Celtic Parkilla, jossa on yli 60 000 istumapaikkaa. Stadionilla on rikas historia ja se on käynyt läpi muutostöitä kasvavan fanikannan huomioimiseksi. Celticillä on omistautunut ja intohimoinen kannattajakunta, arviolta yli 9 miljoonaa ympäri maailmaa. Seuralla on yli 160 kannattajakerhoa yli 20 maassa. Celticin kannattajat tunnetaan uskollisuudestaan ja intohimostaan seuraa kohtaan, ja heidän käytöksensä vuoden 2003 UEFA Cupin finaalissa Sevillassa ajoivat heidät voittamaan Fair Play -palkinnot FIFA:lta ja UEFA:lta. Celticin ja Rangersin välinen ottelu, tunnettu nimellä Old Firm -derby, on yksi maailman suurimmista jalkapallokilpailuista.