Napoli FC on Etelä-Italian suurin jalkapallokaupunki, joka tunnetaan myös mestarien liigan menestyksestään. Täältä löydät kaikki tuoreimmat uutiset, ottelutulokset ja pelaajien tiedot Napoli FC:stä. Olitpa sitten intohimoinen jalkapallofani tai vain utelias seuraamaan joukkueen edesottamuksia, meillä on kaikki mitä tarvitset pysyäksesi ajan tasalla. Napoli – maaginen kaupunki jalkapallon ystäville!

Napoli – Antiikki

Napoli, tai Neapolis, oli alun perin kreikkalainen siirtokunta. Sen perustivat Kymen siirtokunnan asukkaat noin 470 eaa. Tärkein asutusmuoto Neapoliksessa oli Neapolis, josta kaupunki sai nimensä. Myöhemmin kaupungista tuli Rooman liittolainen ja roomalainen kaupunki. Antiikin ajalta säilyneitä jäänteitä ovat muun muassa Dioskuurien temppelin ja Crypta Neapolitana.

Neapolis – Kreikkalainen siirtokunta

Napoli, joka tunnettiin aiemmin nimellä Neapolis, oli alun perin kreikkalainen siirtokunta. Kymen siirtokunnan asukkaat perustivat sen noin 470 eaa. Neapolis oli tärkeä kaupunkivaltio, joka sijaitsi Napolinlahden rannalla Vesuviuksen ja Campi Flegrein välissä.

Dioskuurien temppeli ja Crypta Neapolitana

Antiikin ajalta on säilynyt joitakin jäänteitä, jotka todistavat Napolin varhaisemmasta historiasta. Dioskuurien temppeli oli antiikin aikainen pyhäkkö, ja Crypta Neapolitana oli maanalainen tunnelijärjestelmä, jota käytettiin muun muassa vedenjakelun ja turvallisen kulkureitin luomiseen. Nämä historialliset kohteet ovat tärkeitä osia Napolin antiikin historian tutkimisessa.

Napoli – Myöhempi historia

Napoli jatkoi kehitystään itsenäisenä herttuakuntana normannien valloitettua sen vuonna 1137. Tämän jälkeen kaupunki oli Anjoun herttuoiden, Aragonien, ranskalaisten ja Habsburgien hallinnassa. Vuoden 1815 Wienin kongressin jälkeen Napolista tuli Molempien Sisilioiden kuningaskunnan pääkaupunki. Kaupungin historia on täynnä vaihtuvia valtiaita ja poliittisia muutoksia, jotka kaikki ovat jättäneet jälkensä kaupungin kulttuuriin ja arkkitehtuuriin.

Merkittävä osa Napolin historiallisesta perinnöstä liittyy myös sen läheisyydessä sijaitsevaan Pompejiin. Pompeji haudattiin Vesuviuksen purkauksen aikana vuonna 79 jaa., mutta se on sittemmin paljastunut arkeologisten kaivausten myötä. Pompeji tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan roomalaiseen elämään ja on tärkeä retkikohde Napolin vierailijoille.

Napoli on elävä kaupunki, joka välittää jatkuvuuden tunteen menneisyyden valtiaiden kautta. Sen historia ulottuu antiikin ajoista aina nykypäivään asti. Kaupunki on todellinen aarreaitta historiasta kiinnostuneille matkailijoille, jotka voivat tutustua sen monipuoliseen menneisyyteen ja nauttia samalla Napolin ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Napoli – Nähtävyydet

Napolissa on runsaasti nähtävyyksiä, jotka tarjoavat mielenkiintoisia kohteita niin historiasta, taiteesta kuin arkkitehtuuristakin kiinnostuneille. Tässä osiossa esittelemme muutamia Napoliin kuuluvia merkittäviä nähtävyyksiä.

Arkeologinen museo

Napolin arkeologinen museo on yksi maailman tärkeimmistä antiikin ajan museoista. Se sisältää laajan kokoelman Pompeijin ja Herculaneumin kaivauksilla löydettyjä esineitä, kuten freskoja, patsaita ja astioita. Museo tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua alueen menneisyyteen ja saada käsityksen antiikin ajan elämästä.

Cappella Sansevero

Cappella Sansevero on kaunis barokkikappeli, joka on tunnettu erityisesti veistoksistaan. Kappeliin kuuluu yksi maailman kuuluisimmista veistoksista, “Kristuksen verenvuodatus”, joka on tehty poikkeuksellisen taidokkaasti ja realistisesti. Kappelin upea sisustus ja taiteelliset teokset tekevät siitä vierailun arvoisen kohteen.

San Gennaron katakombit

San Gennaron katakombit sijaitsevat Agnanon alueella Napolissa ja tarjoavat ainutlaatuisen matkan menneisyyteen. Katakombit ovat kristittyjen hautapaikka, jossa on maalauksia sekä kristillisiltä että pakanallisilta ajoilta. Kierros katakombeihin tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman Napolin historiaan ja uskonnolliseen perintöön.

Castel Nuovo

Castel Nuovo on Napolin sataman tuntumassa sijaitseva linna, joka on yksi kaupungin symbolisista maamerkeistä. Linnan historia ulottuu 1200-luvulle, ja se on toiminut niin kuninkaallisten asuinpaikkana kuin puolustuslinnana. Nykyään linna toimii museona ja järjestää erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia. Linnan upea arkkitehtuuri ja näköalat merelle tekevät siitä vierailun arvoisen kohteen Napolissa.

Napoli – Ruokakulttuuri

Napolissa ruokakulttuurilla on pitkät perinteet ja kaupunki on tunnettu erityisesti herkullisesta pizzastaan. Napolilainen pizza on peräisin juuri täältä ja se on saanut maailmanlaajuista suosiota. Pizzan tärkeimmät raaka-aineet ovat tomaattikastike, mozzarella-juusto ja basilika. Pizza paistetaan nopeasti korkeassa lämpötilassa, jolloin siitä tulee ihanan rapea.

Napolissa on useita kuuluisia pizzapaikkoja, joista mainittavia ovat Da Michele ja DiMatteoDa Michele on yksi kaupungin vanhimmista pizzerioista ja sen herkullinen Napoli-pizza houkuttelee paikalle paikallisia ja turisteja. DiMatteo taas on saavuttanut suosiota maailmalla ja sen pizzat tunnetaan runsaista täytteistään ja ainutlaatuisesta mausta.

Napoli tarjoaa kuitenkin paljon muutakin herkullista ruokaa kuin pizzaa. Kaupungin ravintolat tarjoavat runsaasti mereneläviä, tuoreita kasviksia ja paikallisia erikoisuuksia. Lisäksi kannattaa maistaa napolilaista jälkiruokaa, kuten kuuluisaa sfogliatellaa tai babaa, joka on kostutettu rommiin. Napolista löytyy myös vilkas katukeittiökulttuuri, jossa voi maistella erilaisia pikaruokia ja herkkuja matkallaan kaupungilla.

Pizzapaikat Napolissa:

  • Da Michele
  • DiMatteo

Napoli on siis ruokamatkailijan unelmakohde, jossa voi nauttia herkullisista paikallisista ruuista ja maistella ainutlaatuista napolilaista pizzaa. Kaupungin ruokakulttuuri tarjoaa unohtumattomia makuelämyksiä ja on ehdoton must-see kohde jokaiselle ruoasta kiinnostuneelle matkailijalle.

Napoli – Retket ja aktiviteetit

Napolista löytyy monia jännittäviä retkiä ja aktiviteetteja, joilla voit tutustua alueen upeisiin nähtävyyksiin ja maisemiin. Alla on muutamia suosituimpia retkikohteita lähialueella:

Pompeji ja Herculaneum

Pompeji ja Herculaneum ovat molemmat antiikin Rooman aikaisia kaupunkeja, jotka säilyivät hautautuneina vulkaanisen tuhkan alle. Näillä retkillä pääset tutustumaan jännittävään historiaan ja ihailemaan hyvin säilyneitä raunioita. Pompeji on erityisen vaikuttava ja tarjoaa valtavan määrän arkeologisia löytöjä.

Capri

Capri on upea saari Napolinlahdella, joka tunnetaan kauniista maisemistaan ja luonnonkauniista rannoistaan. Voit tehdä päiväretken tähän paratiisimaiseen paikkaan ja nauttia auringosta, uimisesta ja vaikuttavasta luonnosta. Saarella on myös viehättävä vanha kaupunki, jossa voit tutustua paikalliseen kulttuuriin ja herkutella herkullisilla italialaisilla ruoilla.

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko on yksi maailman upeimmista rannikkoalueista, joka tarjoaa henkeäsalpaavia maisemia ja viehättäviä kyliä. Voit tehdä retken pitkin tätä kuuluisaa rantaviivaa ja pysähtyä pienissä rannikkokyliissä, kuten Positanossa ja Ravellossa. Lisäksi voit ihailla Amalfin kaupungin kaunista keskustaa ja nauttia herkullisista paikallisista herkuista.

Napoli – Liikuntaesteettömyys ja turvallisuus

Liikkuminen Napolissa voi olla haastavaa liikuntarajoitteisille henkilöille. Kaupungissa on paljon kapeita kaduja ja liikenne voi olla kaoottista. On kuitenkin olemassa joitakin liikuntaesteettömyyteen keskittyneitä palveluita, kuten pyörätuoliramppeja ja invataksipalveluita, jotka helpottavat liikkumista kaupungissa.

Turvallisuuden suhteen matkailijoiden on hyvä olla varovaisia erityisesti katuja ylittäessä. Napolissa on maine mafiaan liittyvästä toiminnasta, mutta matkailijoiden ei tarvitse olla tästä huolissaan. On kuitenkin hyvä olla tietoinen ympäristöstään ja säilyttää valppaus. Matkailijoita kehotetaan välttämään pimeitä ja autioita alueita sekä säilyttämään arvotavarat turvallisesti.

Napolissa on myös hyvä pitää mielessä, että kaupungin turvallisuustilanne voi ajoittain vaihdella. Matkailijoiden suositellaan seuraamaan paikallisia uutisia ja ohjeita sekä ottamaan huomioon mahdolliset matkustusvaroitukset ennen matkaa. Hyvin suunniteltu matka ja tietoisuus ympäristöstä voivat auttaa matkailijoita nauttimaan turvallisesta vierailusta Napolissa.